Πεζοπορικά και ορειβατικά Μονοπάτια στη Σκύρο


Η Σκύρος παραμένει ένα από τα λιγότερα πολυσύχναστα και ήσυχα νησιά. Στην καρδιά του Αιγαίου μαγεύει με τις φυσικές τις ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση. Είναι  ένας τόπος που κρατά καλά  την παράδοση, τις λαϊκές τέχνες και την αυθεντικότητα.

Η Σκύρος αποκαλείται το νησί των αντιθέσεων καθώς το βορειοδυτικό    τμήμα του νησιού  είναι ένα ήσυχο μέρος,  σχετικά επίπεδο και γόνιμο με πλούσια  βλάστηση και γεμάτο δάση από πεύκα. Εκεί βρίσκεται η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του νησιού, η «Ολυμπιανή» (υψόμετρο 363 μ). Αντιθέτως το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού είναι ορεινό, κακοτράχαλο και άγονο με υψηλότερη κορυφή τον Κόχυλα (υψόμετρο 792 μέτρα). Εκεί ζουν τα φημισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό μικρόσωμα Σκυριανά  αλογάκια.

Οι φίλοι και οι λάτρεις του βουνού, στη Σκύρο θα ανακαλύψουν ένα μοναδικό  φυσικό θησαυρό. Υπέροχα φυσικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, εξωκκλήσια, απόμακρους οικισμούς,  παραλίες, όρμους, υδροβιότοπους,  μοναδική πανίδα και χλωρίδα, παλιά ποιμενικά μονοπάτια, ήπιο κλίμα προσφέρουν  μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε από απλούς περιπάτους σε ειδυλλιακά μέρη μέχρι και ήπια ορειβασία.

Η ανάβαση προς τις κορυφές του Κόχυλα και της Ολυμπιανής είναι από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στις διακοπές του.  

Στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE Σκύρου (LIFE09 NAT/GR/000323) που υλοποιήθηκε  από το Δήμο Σκύρου, την περίοδο 2010- 2015, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε η σηματοδότηση και η χαρτογράφηση οκτώ (8) διαδρομές με ενδιαφέροντα στοιχεία φύσης και πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη του πλούτου του νησιού.

Κατεβάστε το app Σκύρος topoguide (http://www.topoguide.gr/islands/northern_aegeo/advs_skyros/skyros_hiking.php) για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε όλες τις διαδρομές υπάρχουν ξύλινες ταμπέλες, που σας ενημερώνουν για την διαδρομή και τον προορισμό σας.

Μήκος διαδρομής: 6 χιλιόμετρα. Ώρες πορείας: 4

Το περπάτημα αρχίζει από το οροπέδιο του Άρι, σε ένα όμορφο τοπίο με αριές (βελανιδιές), σφενδάμια και φυλλίκια. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί το φυσικό βιότοπο του Σκυριανού αλόγου.

Σήμερα εκεί συχνάζουν αγέλες από καθαρά και ημίαιμα Σκυριανά άλογα για να ξεδιψάσουν στη Λούστρια, έναν χωμάτινο λάκκο με βρόχινο στάσιμο νερό.   Η διαδρομή προσπερνάει περιφερειακά το ύψωμα Δάφνη, που ορθώνεται πάνω από το οροπέδιο του Άρι, συνεχίζει ανηφορικά προς την κορυφή Βούβα για να καταλήξει στο οροπέδιο Μαρουλικό μία καλά προστατευμένη από τον άνεμο θέση βοσκής για τα αιγοπρόβατα.

Οι πετρώδεις πλαγιές της διαδρομής αποτελούν το ενδιαίτημα της σαύρας Podarcis gaigae, ενδημική του αρχιπελάγους της Σκύρου. Η διαδρομή 1 βρίσκεται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «ΟΡΟΣ ΚΟΧΥΛΑΣ» (GR2420006).

(πηγή: http://goevia.com/el/skyrosgr/activities-skyros/trekking-and-mountaineering-trails-in-skyros)

Αξίζει να Επισκεφτείτε

Ιδρύθηκε το 1964 από τον Μάνο Φαλτάιτς και αποτελεί ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της χώρας με πανελλήνια ακτινοβολία. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν στις αίθουσές του, όπου εκτίθενται συλλογές με αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, ξυλόγλυπτα, κεραμικά καθημερινής χρήσης, καθώς και η αναπαράσταση ενός σκυριανού σπιτιού με όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία.

(Περισσότερα https://faltaits.gr)
Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε το αρχείο pdf

Επικοινωνία

  • Αγιος Ανδρέας, Λιναριά, Σκύρος

  •  +30 2222096039 + 30 6932637848

  • info@aelia-suites.gr