22°C

Skyros

Τοπική Κουζίνα

Η Σκυριανή  παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Ξεχωρίζει  για τα φρέσκα υλικά, τη γευστικότητά, τη διατροφική της αξία  και τη σοφία των παραδοσιακών συνταγών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Βάση της είναι η παραδοσιακή ελληνική και αιγαιοπελαγίτικη μαγειρική, με τοπικά πιάτα από υλικά που παράγει το νησί.

Τοπικά προϊόντα

Η Σκύρος φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια, τα θαλασσινά, τον αστακό, την αστακομακαρονάδα κλπ, που παρασκευάζονται και μαγειρεύονται στη στιγμή με ειδικές συνταγές.

Τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα της Σκύρου είναι επίσης πασίγνωστα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. 

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ψήνουν νοστιμότατα παϊδάκια, αρνάκι και κατσικάκι κοκκινιστό  ή στο φούρνο,  ντόπια λουκάνικα, κοντοσούβλι, γαρδούμπες, κοκορέτσι, εξοχικό, μαγειρευτά  κλπ

Από τα τυριά ξεχωρίζει η  κεφαλογραβιέρα,  η γραβιέρα με πικάντικη γεύση, η φρέσκια και η ξερή μυζήθρα και το ξινοτύρι  ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινή γεύση και  υφή γιαουρτιού,
 
Φημισμένες είναι οι τοπικές πίτες:
  • Λαδόπιτα , φτιαγμένη με αφράτο ζυμάρι και σερβιρισμένη με σκυριανό τυρί.
  • Τεροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα),
  • Τραχανόπιτες,  γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες,
 Άλλα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της σκυριανής  κουζίνας:
  • Αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας,
  • Τάφτιτσα, ένα είδος ντόπιων μανιταριών που τηγανίζονται και σερβίρονται με σκόρδο.
  • Μανίτες, δηλαδή μανιτάρια που μαζεύονται από το δάσος και τρώγονται ψητά
  • Φάβα με μάραθο
  • Γλυκό και ξινό τραχανά,
                                                   
Γλυκά

Γευθείτε παντού τα γλυκά του ταψιού και κουταλιού, τους λουκουμάδες, τις τηγανίτες,  τον μπακλαβά, τα αμυγδαλωτά, το τοπικό παστέλι, τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, τις μαρμελάδες, τα βότανα κλπ

Ξηροτήγανα -μεγάλος λουκουμάς- με τρύπα στη μέση με μυρωδάτο μέλι. Με αυτό το γλυκό γίνονταν οι προσκλήσεις για ένα γάμο ή βάφτιση.

Το τοπικό μέλι,  κυρίως  πευκόμελο και θυμαρίσιο είναι γευστικότατο και υγιεινό

Πηγή: Goevia.com

Φαγητό

Η Σκύρος διαθέτει πολλές ταβέρνες, που διαθέτουν τόσο ψάρι, όσο και κρεατικά. Οι περισσότερες είναι ανοιχτές όλο το χρόνο. Το φαγητό φημίζεται στο νησί. Διάσημη είναι η αστακομακαρονάδα.

Πολλά ταβερνάκια στη σειρά θα βρείτε στο λιμάνι. Στη χώρα θα συναντήσετε παραδοσιακούς καφενέδες, που όμως προσφέρουν υπέροχο φαγητό. Στα Μαγαζιά, στο Μώλο και στα Γυρίσματα υπάρχουν πολλές ταβέρνες κι εστιατόρια.

Διασχίζοντας την Σκύρο, βρίσκονται ταβερνάκια στο δρόμο, που αξίζει να δοκιμάσετε. Πολλά διαθέτουν και τοπικά προϊόντα.

Διασκέδαση

Κατά κύριο λόγο η διασκέδαση, χειμώνα και καλοκαίρι, γίνεται στην χώρα. Στην πλατεία θα βρείτε τα περισσότερα μπαράκια. Πολλά όμως βρίσκονται διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο, προς τα πάνω.

Το καλοκαίρι είναι ανοιχτά και τα beach bars, στα οποία μπορείτε να συνδυάσετε μπάνιο, φαγητό και ποτό.

Ο Ανεμόμυλος στα Πουριά, που λειτουργεί σε έναν παλιό ανεμόμυλο, ανάμεσα στο αρχαίο λατομείο και την εκπληκτική εκκλησία του Αγίου Νικολάου εναι εξαιρετικός για ποτό και comfort food. Ποτό μπορείτε να απολαύσετε στον Κάβο στη Λιναριά, που υποδέχεται το καράβι με τη μουσική Τάδε έφη Ζαρατούστρα ή όπως οι περισσότεροι το γνωρίζουν, Space Odyssey.  Αν το καράβι έρχεται βράδυ μοιράζει sparklings για να υποδεχτεί όλος ο κόσμος το καράβι. Το πρωί μπορείτε να απολαύσετε πρωινό και να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα.